Експериментално е-гласуване на следващите парламентарни избори

За това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев

27.05.2020 | 10:17 Редактор: Тодор Петров
Експериментално е-гласуване на следващите парламентарни избори

На следващите парламентарни избори най-вероятно ще се проведе експериментално електронно гласуване. Поводът е приетата преди дни от ЦИК пътна карта за дистанционното електронно гласуване. Според Изборния кодекс такъв експеримент трябва да се извърши в три вида избори, едва след това ще се направи анализ и законодателят трябва да прецени дали да въведе е-вотът в реални избори.

Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Александър Андреев пред БНТ. Той поясни, че на изборите догодина най-вероятно ще се проведе такъв експеримент. Избирателите ще могат да се регистрират, но резултатите няма да бъдат отчетени към изборните.

По думите му има много въпроси, които трябва да се изясняват – като това как ще се осигури тайната на вота. Той припомни, че все още не функционира системата за електронна идентификация. Миналата година са направени поправки, с които експериментът ще може да се проведе и електронен подпис. Според Андреев обаче е-подписът не  може да гарантира достатъчна сигурност, а отделно от това много малка част от населението имат такъв. 

Трябвало да се изясни и какви ще са машините, тъй като когато е приеман ИК, системите са били едни, а сега имат други характеристики. Наред с това машини би трябвало да има в 9500 секции. Поставял се въпросът дали ще може да се гласува с хартиена бюлетина, ако например машините се развалят, за да може вотът да продължи.

Андреев изрази надежда следващите месеци дебатът по темата да се възобнови и да се търси решение.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК