Зам.-шефът на БТПП с остри думи по адрес на ресторантьорите

Държавата дава на тези, които най-много пискат, а най-малко внасят, убеден е Красимир Дачев

26.05.2020 | 21:36 Редактор: Александра Иванова

След като парламентът прие на първо четене промените в закона за ДДС, предвиждащи данъкът за хотели, ресторанти и книги да падне от 20% на 9%, сред бизнеса се породи недоволство.  

Зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев заяви пред "Денят ON AIR", че мярката няма да промени ситуацията реално, защото ресторантьорите са работили "на тъмно" до този момент.

"За книгите никой няма да има нищо против, защото те не се отразяват много на бюджета. Същото е и с ресторантите и баровете, тъй като те досега не са внасяли пари в бюджета неофициално. Пък сега официално няма да внасят", посочи Дачев пред Bulgaria ON AIR.

От своя страна, част от ресторантьорите заявиха, че по-ниският данък добавена стойност ще им помогне да работят "на светло".

"Ако трябва да плащаме някой да се изсветли, за какво си говорим? Защо едни ще работят "на светло", други - "на тъмно"? И сега ще ги стимулираме, за да са открити", коментира той. 

Според икономисти намаляването на данък добавена стойност за част от секторите отваря възможност за точене на ДДС. Зам.-председателят на БТПП подкрепи мнението и добави, че в Гърция е имало не един такъв пример.

"Трябваше да се въведе критерий за това какво си внесъл. Да се дава според приноса. Сега се дава на тези, които най-много пискат, а голяма част от тях не са внасяли във фондовете, от които се облагодетелстваха", допълни той.

Красимир Дачев каза още, че бизнесът приема мярката, само защото е временна.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
32 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Bulgaria on Air, намалете звука на рекламите, които прекъсват предаването! Нетърпимо е! Наистина! Сигнализирай за неуместен коментар