fallback

СДС: Единната ставка е добър вариант за България

"За бизнеса е важно да си осигурят нисколихвени или безлихвени кредити", каза Румен Христов

26.05.2020 | 21:45 Автор: Искра Ангелова

Светът продължава да отваря икономиката си на фона борбата с пандемията от Ковид-19. За България се прогнозира свиване на икономиката със 7,2%.

Ще се възстанови ли страната ни от икономическата криза след коронавируса?

"По отношение на здравните мерки правителството се справи много добре. Факт е, че сме на едно от последните места по заболеваемост и смъртност. В сравнение с това, което се случва в другите държави, резултатът е много добре. Що се отнася до икономическите мерки, разбира се, там очакванията бяха по-големи, но то винаги е така, когато държавата реши да помага.  По отношение на мярката 60/40 има какво още да се направи, защото процентът, който е усвоен е твърде малък. Това означава, че има неща, които възпрепятстват бизнеса, който беше затворен", каза лидерът на СДС Румен Христов в "Денят ON AIR".

И отбеляза, че около 2% от мярката са усвоени, което показва, че има нужда от усъвършенстване.

"Аз съм съгласен, че когато се раздава, няма значение дали сме физически лица или за фирми, да се гледа какъв е техният принос. Имаше сфери, които бяха затворени и много от собствениците не можеха да си позволят да плащат тези 40% и да се възползват от тази мярка. Трябва да се помисли на кои критерии трябва да се отговаря", допълни Христов пред Bulgaria ON AIR.

Лидерът на СДС смята, че единната ставка е добър вариант за България.

"Ако нашият бюджет може да си позволи да се лиши от част от постъпленията от ДДС - нека мислим за намаляване на единната ставка от 20 до 19%, но не е толкова лесно. Да, ще има ефект, ако се намали за всички сектори. Но най-недисциплинираното в случая е, че и други сектори и отрасли започват да питат защо и при тях не е намалено ДДС-то. Изчисленията показват, че между 160-170 млн. лв. ще бъде загубата за бюджета", подчерта Христов.

По думите му щеше да е по-добре, ако тези милиони бяха дадени в помощ на ресторантьорите.

"Но да не посяга към ДДС, защото има винаги вероятност за злоупотреби. Не вярвам толкова много да се източи от това. Сумата е поносима за бюджета, но нека да си признаем, че имаме разходи и за другите програми. За бизнеса е важно да си осигурят нисколихвени или безлихвени кредити. Да не се дава грант", добави Румен Христов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback