Танцьори и музиканти протестираха с призив да се отворят залите за изкуство

Освен за възобновяване на дейността им, те настояват и за финансова помощ от държавата

24.05.2020 | 13:55 Редактор: Ралица Братанова

Танцьори и музиканти протестираха с призив да се отворят залите за изкуство. Според тях извънредното положение поставя пред финансов риск тяхното съществуване.

Освен за възобновяване на дейността им, те настояват и за финансова помощ от държавата както за изминалия период на забраната, така и за бъдещи периоди, в които секторът може да пострада отново.

Основните искания са да се разреши работата в зали и помещения на закрито, в които се провеждат занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство от юридически и физически лица. Според протестиращите сега е налице парадоксът на закрито да може да се практикува спорт, но не и култура.

Сред другите искания е спасителен пакет от финансови мерки за периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка, като например безвъзмездна помощ с покриване на 100% от разходите за месечните наеми, заплати и осигуровки на база на доказани разходи с документи.

Протестиращите настояват да има и програма за стимулиране на дейността, например съдействие за безвъзмездно ползване на държавни и общински зали и помещения за провеждане на събития, обучения в рамките на една година, считано от края на принудителното спиране на дейността.

Вижте повече в репортажа на Божила Симова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не са ли отворени на 30 процента? Сигнализирай за неуместен коментар