АИКБ не подкрепя намаляването на ДДС за храни, лекарства и детски стоки

Работодателите биха подкрепили 9% за ресторантьорския бранш само като антикризисна мярка с временен характер

21.05.2020 | 15:45 Редактор: Ралица Братанова
АИКБ не подкрепя намаляването на ДДС за храни, лекарства и детски стоки

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя на настоящата данъчна система на Република България, която е изготвена така, че да осигурява добри и предвидими условия за извършването на стопанска дейност в страната. Всяка промяна в системата би изложила на риск и би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите

Това се казва в позиция на работодателската организация за предлаганите промени в Закона за данък върху добавената стойност. Документът е изпратен до председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и до председателя на икономическата и туристическа комисия - Петър Кънев.

Според АИКБ данъчната система е доказала своята адекватност посредством непрекъснатото подобряване на събираемостта и изпълнението на приходната част на бюджета и би следвало да се избягват каквито и да е промени в нея.

В същото време АИКБ отчита сериозността и дълбочината на предизвикателствата, пред които е поставена българската икономика и особено някои нейни сектори, поради мерките за предотвратяване на разпространението на епидемията от Ковид-19.

"Във връзка с това приветстваме инициативите на законодателната и изпълнителната власт за предвиждане на мерки за подкрепа на икономиката като цяло, както и на най-засегнатите сектори. Като такива мерки приемаме предложенията за изменения в Закона за данъка върху добавената стойност, внесени от г-н Ципов и група народни представители“, пише в позицията на работодателите. 

Вчера ресорната парламентарна Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене само законопроектът на ГЕРБ, според който косвения налог за ресторантьорите ще бъде намален на 9%. Останалите 5 законопроекта, които предлагаха по-ниска ставка за храни, лекарства и други, бяха отхвърлени.

Бизнесът обаче обръща внимание, че не подкрепя намаляването на ДДС за храни, лекарства, детски стоки и др., правено с цел намаляване на цени за всички. 

"Подкрепата на доходите на работещите в предприятията в затруднение с мярката за компенсиране на отсъстващия доход при спиране на работа или при непълно работно време (за времето когато не се работи) би помогнала за запазване на много повече работни места и би била много по-ефективна, ако бъде в съотношение 60/0 или 60/15. Така много повече предприятия, изпаднали в затруднение поради коронакризата, ще могат да се възползват от нея и да не извършват съкращения, а не само онези, които имат финансови резерви, за да доплащат нелогично и несправедливо възнаграждения до пълния им размер на работници, които не полагат труд", пише в позицията. 

Работодателите подчертават, че биха подкрепили евентуално намаляване на ставката на дължимия данък добавена стойност до 9%, само като антикризисна мярка с временен характер, за подкрепа на сектора.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК