Силна буря удари Видин, градушка с големина на яйце падна в Сърбия

Жълт код е обявен за девет области у нас

20.05.2020 | 19:40 Редактор: Александра Иванова

Синоптиците очакват влошаване на времето в следващите часове. Жълт код е обявен за девет области у нас - Видин, Монтана, Враца, София област, София-град, Плевен, Велико Търново и Габрово.

Времето започна да се влошава още от вчера. Град с големината на яйце падна в Сърбия, а силна гръмотевична буря удари Видин снощи. 

Няма пострадали след гръмотевичната буря във  Видин снощи. Мълниите обаче са запалили няколко пожара в района. Пострадали са плевня и къща. Агенцията за борба с градушките е изстреляла няколко ракети по градоносни облаци от площадките в Монтана и Видин. Полигонът в Бърдарски геран охранява близо 2 млн. декара, като почти 80% са обработваема земя.

"Към момента сме заредени доста добре. За нашия полигон Бърдарски геран средно около 50 ракети имаме на площадка. Можем да реагираме на влошаването на времето, което се очаква в късния следобед и през нощта", увери директорът на РД "Борба с градушките", Враца Йордан Йорданов.

В съседна Сърбия са изстреляли над 7 хил. противоградови ракети за последните 24 часа, въпреки това градушка с големината на яйце нанесе щети в Западната ни съседка. 

"Климатът доста се изменя. Започнаха да валят градушки в нетипични допреди няколко години места, където не е валяла градушка. Напоследък са доста динамични нещата", посочи още Йордан Йорданов.

Според синоптиците времето ще се влошава в следващите часове и се очакват силни локални дъждове.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК