Жълт код за интензивни валежи в 9 области в страната

Ще има и гръмотевици

20.05.2020 | 07:21 Редактор: Наталия Тотева

Жълт код за интензивни валежи с гръмотевици в 9 области в страната. Той важи за София, София област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Във връзка с очакваните валежи, басейновите дирекции изпратиха предупреждение до областните управители и кметовете на населени места. Предупреждава се за предприемане на спешни действия за осигуряване на проводимостта на речните легла и защита и уведомяване на населението.

Денят ще започне с превалявания в западните райони. Над Западна и Северна България ще прониква хладен и влажен въздух. Следобед на много места ще вали и гърми, с условия за гръмотевични бури. Това прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Владимира Илиева

В западната половина от страната са възможни и градушки.

Вятърът в ниските места ще бъде от изток-югоизток до умерен, а във височина от запад. Максималните температури ще са от 24 до 30 градуса.

Следобед в планините от западните райони ще превалява. В понеделник и във вторник от север ще се пренася по-влажен въздух, който ще осигурява значителна облачност над страната и валежи. Те ще са по-интензивни в западните части и по Черноморието.

На места бури имаше и снощи. Силна гръмотевична буря е ударила Видин към 23:00 ч. Там започна почистване на канализацията в кв. "Нов път".

А градушка с големината на орех е паднала в Западна Сърбия. Местни медии съобщават, че бурята е започнала около 15:00 ч. на 19 май и е продължила 15 минути. Повредени са коли, покриви, унищожени са селскостопански насаждения. Най-засегнат е град Сеница.

Вижте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК