109 млн лв. несъбрани глоби за нарушения на пътя за 3 години

Според Богдан Милчев обучението не е на ниво и има проблем с безопасната инфраструктура

18.05.2020 | 21:41 Редактор: Ивет Арабова

Доживотен затвор за шофьорите, причинили катастрофа и смърт след употреба на алкохол. Тези промени в Наказателния кодекс предлага главният прокурор Иван Гешев. Ще бъдат ли приети предложенията му?

"Това са мерки, които не биха дали резултат. Нормално е главен прокурор да иска по-строги наказания за виновните. След всеки такъв тежък инцидент се предлага вдигане на глоби, а накрая резултатът пак е същият", каза за "Денят ON AIR" Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Според него, каквото и да бъде предприето в посока конфискация, наказания, това може да сработи, след като се направи така, че административно-наказателният процес да стане ефективен.

"Повече от 109 млн. лева несъбрани глоби има само за последните 3 години. Това руши общата дисциплина на пътя. Обучението също не е на ниво. Има проблем с безопасната инфраструктура, с организацията на движението", смята Милчев.

По думите му манталитетът се изгражда с правилата, законите и образованието.

"Във всички европейски страни нарушителят се гони докато се хване, след това той гони. Законът за административните наказания и нарушения е от 1968 г. Нуждаем се от много сериозни реформи в пътната безопасност", коментира експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Богдан Милчев обясни, че трябва извънредно законодателство, което да третира по нов ред административните нарушения на пътя. 

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК