Българинът търси къщи за гости и тръгва на море още от 24 май

Хотелиерите се опитват да привлекат туристи с 20% отстъпка от цената 

18.05.2020 | 12:10 Редактор: Тодор Петров
Българинът търси къщи за гости и тръгва на море още от 24 май

Туризмът по морето се отпушва за нови резервации, а запитванията са предимно за затворени комплекси и къщи за гости. Хотелиерите се опитват да привлекат туристи с 20% отстъпка от цената за ваканцията до края на сезона. Вече са факт първите нови резервации за летни ваканции у нас, съобщиха за "Труд" представители на бизнеса.

Българи запазват и плащат дълги уикенди още за 24 май, като сред най-търсените оферти са за къщи за гости, в които компании и роднини могат да отседнат без да се безпокоят от това, че останалите туристи могат да са носители на заразата от Ковид-19.

Търсят се места за настаняване в по-изолирани райони, вместо в големите курорти и през юни, обясниха туроператори. И подчертаха, че сред изискванията на гостите са самостоятелни басейни и възможност да си приготвят сами храната. В същото време българите вече се престрашават и да предплащат лятна ваканция на родното Черноморие. Най-предпочитани са затворените комплекси и хотелите на първа линия със собствен плаж.

Родните хотелиери са категорични, че ще положат всички възможни усилия, за да гарантират на гостите добра хигиенна и постоянна дезинфекция, като в същото време оставят у тях усещането за почивка, а не за престой под карантина в здравно заведение.

Сигналите от основните за морето ни пазари - Русия, Великобритания и Германия, са за чартъри само през част от юли и август. Големите международни туроператори обаче продължават да извиват ръцете на хотелиерите и да настояват за отложено плащане от 90 дни на ваканциите на чуждите гости, за да гарантират повече посетители. 

От бизнеса са категорични, че ако приемат това отложено плащане, няма да успеят да покрият завишените си разходи и не могат да чакат за парите си три месеца, след като гостите са обслужени и са си тръгнали. Затова и част от хотелиерите обмислят нулев сезон, като си спестят разходите за дезинфекция и наемане на персонал без сигурни приходи и заетост.

Освен на български туристи от бизнеса се надяват и на гости от съседна Румъния, която е най-големият пазар за родните черноморски курорти. Те обаче предпочитат да резервират почивката си не през туроператори, а индивидуално. Затова и хотелите все по-ясно разбират нуждата да инвестират в удобни за потребителите онлайн сайтове и резервационни системи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК