Що е то извънредна епидемична обстановка и нарушава ли правата ни?

КС образува дело за текстове от Закона за здравето, който замести този за извънредното положение

14.05.2020 | 19:21 Редактор: Александра Иванова

След края на извънредното положение от днес страната е в извънредна епидемична обстановка. В същото време Конституционният съд образува дело за текстове от Закона за здравето, който замести този за извънредното положение, след като беше сезиран от държавния глава.

Часове преди края на извънредното положение, Министерският съвет въведе извънредна епидемична обстановка. 

"Ние се възползвахме от тази възможност веднага, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Ние считаме, че тези мерки, които сме ги прилагали досега трябва да продължат да се прилагат. В тези заповеди няма нищо ново. Те са просто групирани и систематизирани", обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

С мотиви, но срещу нормативната рамка на извънредната обстановка, излезе и президентът. Той атакува част от текстовете в Закона за здравето в Конституционния съд. 

"Считам, че тези промени в Закона за здравето го отдалечават от конституционните стандарти, допускащи ограничаване на основните права, и не държат сметка за ролята, която законодателната власт има в този процес", категоричен бе президентът Румен Радев.

А подценената роля на Народното събрание, според президента, води до засилване на дисбаланса между властите. По Конституция ограничените права също трябва да са за срок, определен от парламента. 

"Никаква отмяна на извънредното положение няма, а има изтичане на срока, който НС е преценил, че е нужен. Какво става след този срок? Нужно ли е да продължат някакви видове мерки, те част ли са от извънредно положение, или не са? Това трябва да отговори КС. На мен не ми се ще да вярвам, че НС абдикира от задължението си да бъде със засилено внимание по отношение на МС, по отношение на мерките, които му е възложило да изпълнява", коментира бившият конституционен съдия проф. Снежана Начева.

Отговор на въпроса има ли нарушения на Основния ни закон Конституционният съд трябва да даде в срок от два месеца.

Вижте повече в репортажа на Християна Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нарушава ги! Защото се възползват от тези нововъведения да репресират хората, дори и да няма повод. Сигнализирай за неуместен коментар