Проф. Игнатов: Образованието изисква пряк контакт, но по-добре да сме здрави

Тези матури не бива да всяват ужас в учениците, смята бившият просветен министър

12.05.2020 | 21:49 Редактор: Искра Ангелова

Министърът на образованието Красимир Вълчев предложи 4476 студенти, които ще бъдат приети в приоритетни и защитени специалности в университетите, да бъдат освободени от такси за обучение. МОН ще плати първите им семестри с 1,3 млн. лв., останалите - от държавния бюджет  

"Държавата прави това, което е възможно, от тук нататък бизнесът трябва да бъде проактивен по отношение на тези специалности. Да предлага различни инициативи под формата на специални стипендии, договори. Да се направят крачки към това, което можем да наречен "дуално" обучение - включването и предлагането на тези студенти от самото начало в едно практическо обучение, което гарантира по нататъшната им реализация", каза бившият просветен министър проф. Сергей Игнатов в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че образователният пазар е непредвидим.

"Много често това, което държавата планира, невинаги съответства на желанията на младите хора и техните семейства. Понеже сега светът е изключително информиран, много от тях си мечтаят за специалности, които ние още не сме чули в нашето ежедневие. В сегашната ситуация е правилно решението да се завърши дистанционно. На хората започна да им идва в повече с всички тези мерки, те не са привикнали. На всички им е тежко", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

"Студентите се изпитват онлайн в зависимост от специализацията на университета. Аз изисквам от тях да правят презентации, да пишат реферати, ние го обсъждаме. Имаме над 60% посещаемост", допълни проф. Игнатов.

По думите му истинското образование изисква пряк контакт, но по-добре да сме здрави и да ограничим разпространението на тази епидемия.

"Тези матури не бива да всяват ужас нито в семействата, нито в самите ученици. Основната цел на матурите е да покаже как работи системата, за да се вземат мерки и те да бъдат подобрявани през следващите години", категоричен е бившият просветен министър.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК