С писмо до МОН: Зрелостници искат изпращане в училищните дворове

Искането във Facebook е подписано от 15 000 абитуриенти

12.05.2020 | 15:29 Редактор: Анисия Иванова
С писмо до МОН: Зрелостници искат изпращане в училищните дворове

Зрелостници от 12-и клас искат правителството да разреши да има изпращане поне в училищните дворове на всички завършващи средното образование.

Министерството на образованието реши, че балове тази година няма да има заради опасността от Ковид-19. За целта учениците са създали групата "Изпращане 2020" във Facebook и са написали писмо до Министерството на образованието и науката, с искането си, а писмото вече е подписано от близо 15 000 абитуриенти.

"Считаме, че не би могло да представлява трудност да се осъществи тазгодишното изпращане на всички бъдещи абитуриенти, при съответно спазени противоепидемични указания. Едно училищно изпращане ще се състои на открито пространство, в рамките на училищен двор. Изпращането не следва да се бърка с провеждането на абитуриентски бал. Всички ние приемаме ситуацията зряло, отговорно, съвестно и разбираме, че абитуриентският бал ще се проведе тогава, когато обстоятелствата позволяват това. Единодушни сме, че търпи отлагане във времето, защото е свързано с посещаването на заведения, в които има масово струпване на голям брой хора, които биха могли да изпитват невъзможност за спазване на дистанция, заради ограничеността на мащабите на съответното заведение или закрито пространство", пишат зрелостниците в своето писмо.

"Изпращането ни не е съпътствано със заведение и това не е нашето желание. Смятаме, че ни се полага да имаме изпращане на съответната дата за всяко училище, без тя да се налага да бъде измествана. Нашето желание е да се съберем в училищния двор, всеки в съответното училище, да се събере випускът на зрелостниците, да имаме възможността да отброим до 12, и да изпратим уважително изминалите години. Всички ученици преживяхме много трудности през изминалите месеци. Това са последните ни дни в училище, последните ни мигове като ученици. Завършва един изключително важен етап от нашия живот. Ние се чувстваме дълбоко наскърбени, че съществува възможността за едни да бъде направен компромис, а за други като нас - не, предвид, че нашите искания спокойно могат да се вместят в поетапното премахване на ограничителните мерки. И разбира се, ако нашето искане се случи, ние ще бъдем безкрайно съобразителни с условията, които бихте ни наложили", заявяват подписалите писмото.

Снимка: БГНЕС