На ден в България умират по 300 души, 50 от тях - онкоболни

Здравната система тепърва ще е подложена на натиск, прогнозира доц. Кацаров

11.05.2020 | 21:22 Редактор: Ивет Арабова

Онко- и сърдечноболните не търсят лекарска помощ заради страх от коронавируса. Ще се напълнят ли лечебните заведения с хронично болни след края на извънредното положение? 

"Здравната система тепърва ще бъде подложена на натиск. Ние не стигнахме до претоварване, здравната ни система бездейства в последните 2 месеца и заради страха, който се създаде у много хора. Тези, които не се прегледаха и отложиха операциите си през тези 2 месеца, не могат да го отлагат до безкрай", каза за "Денят ON AIR" председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването доц. Стойчо Кацаров.

По думите му е възможно да има втора вълна на коронавирус у нас. Доц. Кацаров поздрави хората за дисциплината, която са показали в началото на епидемията. Той обаче изтъкна, че явно хората вече са се изморили и сме се "разпасали".

"На ден в България умират по 300 души, около 50 от тях са от онкологични заболявания. Колкото по-рано се открият онкологичните заболявания, толкова по-добри са шансовете за възстановяване. Държавата реагира, но като че ли страхът продължава да витае", подчерта Стойчо Кацаров.

Той добави, че претоварването на здравната система ще съвпадне с намалените приходи на Здравната каса поради икономическите последици.

"Това са два неблагоприятни фактора, които вероятно ще се случат през следващите 1-2-3 месеца. Решението беше пропуснато през март и април месец, извънредната ситуация не биваше да се финансира от бюджета на Здравната каса. Когато има извънредна ситуация, трябва да има и извънредно финансиране", коментира доц. Кацаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него посрещането на коронавирусната епидемия - предпазни средства, лечение, тестове - трябвало да се покрие от държавния бюджет.

"Не подценявайте вируса, но и не изпадайте в паника", призова доц. Кацаров.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ясно, здравеопазването ни ще става още по-трагично :( Сигнализирай за неуместен коментар