Скок на инфарктите в Русенско, пациентите идвали доста след първите симптоми

Причината за това е страхът да идват в болници, за да не се заразят с коронавирус

15.04.2020 | 18:49 Редактор: Ивет Арабова

Близо три пъти са се увеличили случаите на инфаркти в Русенско. Според кардиолозите причината е, че пациентите не ходят на лекар от страх да не се заразят с коронавирус. В специализираната болница ежедневно постъпват хора в тежко състояние, които не са потърсили навреме медицинска помощ. 

Отделението на кардиологичната клиника в болница "Медика“ в Русе е пълно с пациенти, което е необичайно за това време на годината. Повечето са в тежко състояние, когато се налага по-продължително лечение. 

"Доста по-късно започнаха да идват от началото на първите симптоми. Знаете, че колкото по-рано дойде пациентът, толкова по-голяма част от мускула на сърцето можем да запазим, толкова по-малка честота има на усложненията. Сега пациентите масово идват 12 часа след началото на инфаркта", обясни инвазивният кардиолог д-р Панайот Панайотов.

Причината е страхът на хората от коронавируса. Медиците наблюдават отлив от пациенти както в болниците, така и при джипитата. 

"Не ходят при личните си лекари, не ходят в спешното отделение от страх, че може да се инфектират, може да имат контакт със заразноболни и чакат до момента, когато нещата станат много сериозни", добави д-р Панайотов.

За да гарантира безопасността на пациенти и медици, болницата е въвела система за стерилизация и на въздуха. Тя унищожава бактерии, вируси и микроби почти на 100%.

"По серпентина минава въздухът, който се облъчва с ултравиолетовите лъчи, и поради свойствата на тези лъчи да разрушават веригата на РНК, това е генетичният материал на вируса, действащ обеззаразяващо", заяви мениджърът на болницата доц. д-р Кирил Панайотов.

Кардиолозите съветват пациентите да не се страхуват, а при първите симптоми да потърсят медицинска помощ, за да не получат усложнения.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК