България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Габровски: Спазвайте препоръките, за да издържи здравната система

Смятам, че повечето болници са готови в голяма степен, посочи той

24.03.2020 | 09:26 Редактор: Юлия Христова

Капацитетът на ВМА и "Пирогов" от легла, заети с пациенти с Ковид-19, е запълнен, а Щабът предложи на здравното министерство всяка болница да обособи свое отделение, където да се лекуват средно и тежко болни пациенти с коронавирус. И докато здравната система продължава да впряга целият си наличен ресурс - продължават да растат и хората, които даряват за "героите в бяло". Колко необходима е тази помощ и как функционират останалите звена на болниците сега?

"За момента в "Пирогов" все още има капацитет, но това трябва да е предупреждение предвид ставащото в Испания и Италия", каза за "България сутрин" зам.-председателят на БЛС и началник на клиниката по неврохирургия в "Пирогов" проф. д-р Николай Габровски. 

Според него по отношение на леките случаи не се изисква пациентите да са в болница, може да се лекуват вкъщи. При онези, които се наблюдава влошаване - при тях има нужда от медицински грижи. Системата е подготвена за подобни случи, но въпросът е колко ще са - ако заболяването се разпространи бързо, потокът от пациенти ще е голям. Мерките са навременни и разумни, макар някои да ги наричат рестриктивни, смята той. 

"Не е възможно да се изгради реанимационно отделение за 3 дни, но смятам, че повечето болници са готови в голяма степен. Съществено е хората да спазват правила, за да не приемаме по 100 души на ден, а само по няколко, което да пощади здравната система. На практика в момента не се извършват планови операции", каза още проф. д-р Габровски за Bulgaria ON AIR. 

Той благодари специално за подкрепата на футболиста Димитър Бербатов, който стана лице на дарителската кампания на БЛС за медиците, борещи се със заболяването. 

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК