Проверяват търговци на неотговарящи на условията дезинфектанти

Разрешение за предоставяне на пазара на биоцид се издава след извършена токсикологична оценка на риска за здравето

10.05.2020 | 11:30 Редактор: Юлия Христова
Проверяват търговци на неотговарящи на условията дезинфектанти

Министерството на здравеопазването е предприело действия върху над 100 икономически оператора за пуснатите от тях дезинфектанти (биоциди), неотговарящи на нормативните изисквания и над 15 интернет магазина, предлагащи такива продукти от разстояние. Това заявява здравният министър Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос за мерките за дезинфекция и превенция в условията на пандемията с Ковид- 19, предаде репортер на БГНЕС.

Тези действия са продиктувани от констатирани недобри търговски практики, както в търговската мрежа, така и при провеждането на рекламни кампании на продукти с обявена неправомерна претенция за дезинфекция без издадено разрешение от министъра на здравеопазването, заявява още Ананиев.

За мерките и контрола върху дезинфектантите в търговската мрежа, които нямат издадени разрешения за предоставяне на пазара по реда на националното, респ. европейско законодателство, министърът информира, че дезинфектантите (специализираният термин е биоцид) са продукти на разрешителен режим. За предоставянето им на пазара в Република България и за употребата има задължително условие и то е същите да имат издадено разрешение от министъра на здравеопазването по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси или по реда на Регламент ЕС № 528/2012 относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди, уточнява министърът.

Той припомня, че разрешение за предоставяне на пазара на биоцид се издава след извършена токсикологична оценка на риска за здравето, оценка за околната среда и оценка на ефективността на конкретния биоцид, въз основа на регламентираните в националното, респективно европейско законодателство документи, представени от заявителя.

Ананиев подчертава, че с цел превенция на разпространението на Ковид-19, следва да се използват дезинфектанти (биоциди) с доказано вирусоцидно или частично/ограничено вирусоцидно действие.

Всички предлагани на пазара дезинфектанти (биоциди) трябва да съдържат на етикета номер на издаденото разрешение от министъра на здравеопазването.

Контролът върху пуснатите на пазара дезинфектанти (биоциди), както и химичните вещества и смеси, детергенти и козметични продукти се осъществява от Регионалните здравни инспекции.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Какво значи неотговарящи? Ако е коректно изписано на етикета съдържанието? Сигнализирай за неуместен коментар