Няма опасност от нулева година в СУ, обяви ректорът

Засега срокът на неприсъствените занимания на студентите е удължен до 25 май

09.05.2020 | 18:15 Редактор: Юлия Христова
Няма опасност от нулева година в СУ, обяви ректорът

Повечето специалности в Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски” ще завършат настоящия семестър дистанционно, заяви в интервю за БГНЕС ректорът на най-старото висше учебно заведение проф. дфн Анастас Герджиков.

Деканите на няколко факултета обаче са поискали две или три седмици в края на академичната година да бъдат присъствени за студентите, тъй като в определени специалности има необходимост от лабораторни упражнения. В тези случаи е възможно семестърът да бъде удължен.

Както и да се развие ситуацията около епидемията от коронавирус, според проф. Герджиков, няма вероятност за обявяване на нулева академична година.

"Надявам се, че няма такава опасност. Ние нямаме още пълна яснота за това как ще завърши семестъра и как ще се проведе сесията, защото това зависи от няколко фактора. Първо – изчаквахме решението на Министерството на образованието и науката за държавните зрелостни изпити. Освен това – внимателно следим как се развива епидемията. И накрая – когато приключи след няколко дни извънредното положение, очакваме разпорежданията на министъра на здравеопазването, които ще заменят досегашните правила.Съобразявайки се с всичко това, ние ще издадем съответната заповед и Академичният съвет ще вземе съответните решения”, уточни ректорът на Алма матер.

Засега срокът на неприсъствените занимания на студентите е удължен до 25 май.

"Вчера се събраха деканите, които в продължение на цяла седмица обсъждаха завършването на семестъра, провеждането на изпитната сесия, студентските практики, държавните изпити, провеждането на обучението и изпитната сесия на студентите в задочна форма на обучение, кандидатстудентската кампания и редица други въпроси. Подготвихме основите на тази бъдеща заповед”, уточни той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК