Абитуриентите разочаровани заради баловете, но заредени с креативни идеи

Те имат надежда, че ще има тържества след извънредните мерки

08.05.2020 | 19:52 Редактор: Ивет Арабова

Абитуриентски балове през май няма да има заради епидемиологичната обстановка в страната. Дванадесетокласниците приеха новината с разочарование, но с надежда, че все пак ще има тържества след края на извънредните мерки. 

Докато родители и учители се притесняват как ще се проведат изпитите на техните деца, за завършващите по-голяма тревога предизвикаха тези думи на просветния министър. "Балове никой не препоръчва на този етап", заяви министър Вълчев.

Без дискотеки и ресторанти абитуриентите със сигурност няма да могат да отпразнуват края на училищните години подобаващо. И докато момичетата са разочаровани, че роклите им ги чакат на закачалките вкъщи, за момчетата тази емоция се преодолява по-лесно.   "В такива моменти, когато приоритет е здравето на хората, това е малко излишен кич, който, ако няма как да се случи – за по-хубаво няма как да се случи", сподели абитуриентът във Френската езикова гимназия Марио Николов.

Въпреки новината, че дванадесетокласниците трябва да имат повече търпение за баловете, не липсват и креативни идеи как завършването все пак да бъде отпразнувано. "Имаше някакви идеи да се събираме на двора на училището да люпим семки в костюмите, имаше идея в момента да наемем националния стадион целия випуск – да си празнуваме там псевдобал. Постоянно се обсъждат някакви такива варианти, но ако стане – стане", разказа Марио.

А освен за абитуриентите – трепет има и в родителите, макар и по-различен. "Честно казано, съм оставила подготовката изцяло на сина ми и към момента не съм се включила с нищо. Трепетът е на една майка, която комуникира с дете, което вече само си плаща сметките и което от утре вече няма да е вкъщи – е огромен. В това отношение не съм по-различна от другите майки", посочи майката на Марио - Кремена.

Не са различни и младежките копнежи по бъдещето, които за последно поглеждат назад към класните стаи. 

"Когато още ходихме на училище още преди да обявят това положение – ние не знаехме, че това ще ни е последният учебен ден и всички бяхме много леко настроени, защото бяхме сигурни, че ще имаме още близо 2 месеца училище. Мисля, че тази ситуация ни накара да се замисляме затова, че трябва да живеем на момента и да сме горди от това, което правим в момента", смята абитуриентката в 119 ОУ Анна Чернева.

Макар и не през май, завършващите се зарекоха, че тържества ще имат и ще броят годините, които ще запомнят вечно. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и оператора Мартин Ангелов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК