Финансист: Април беше тежък месец, май ще е още по-труден

Безработицата ще се увеличи допълнително, заяви бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов

07.05.2020 | 22:03 Редактор: Наталия Тотева

При въвеждането на извънредното положение през март безработицата в 11 области на страната надхвърли 10%. Това показват данни на Агенцията по заетостта.

Безпрецедентна ли е икономическата криза заради коронавируса и правилно ли реагирахме на ситуацията? Това коментира финансистът и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов в "Денят ON AIR".

"Април беше тежък месец, но май месец ще бъде още по-труден, защото икономиката е нещо инерционно. Безработицата ще се увеличи допълнително, ще продължи трендът, който се оформи през април месец. Може би не със същата скорост, както се получи през април, но много фактори ще играят роля в тази посока. Ние сме държава, която е относително консервативна в мерките за подпомагане на бизнеса, както и на гражданите", заяви Дацов.

Той посочи, че за пръв път "си предизвикахме такава криза в Европа и света". По думите на финансиста има неизвестност за това какво трябва да се направи.

"Когато има неизвестност правиш няколко неща. Масираната намеса е важна в този случай. Първото нещо беше да бъде масирано подпомагането на бизнеса и на гражданите. Второ, тъй като е неизвестно, беше важно да бъде максимално достъпна, т.е. ходът към всяка една от мерките трябваше да бъде максимално отворен", добави още бившият зам.-министър на финансите.

Като първа реакция трябваше да бъде максимално отворената мярка, която бързо да стигне до гражданите, каза Дацов пред Bulgaria ON AIR.

Бизнесът апелира за преразглеждането на мярката 60/40, тъй като на този етап едва 8% са се възползвали от нея.

"Досега и платените средства са около 10-11 млн. Това е несериозно. Има някакъв проблем", посочи още Дацов.

Той е на мнение, че в момента достъпът е ограничен, като ще се окаже, че само определени групи и фирми могат да получат подпомагане от държавата.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Тони
преди 3 години
Почакайте да дойде зимата, тогава ще е тежко. Народа ще е огладнял и без пари. Сигнализирай за неуместен коментар