Навръх Гергьовден Борисов и Радев отново влязоха в задочен спор

Държавният глава за пореден път разкритикува насаждането на страх

06.05.2020 | 19:08 Редактор: Искра Ангелова

Навръх празника прехвърчаха искри между институциите. От "Дондуков" 2 заговориха за насаждане на страх, премиерът Бойко Борисов пък обясни, че не намира за честно депутатите да взимат част от заплатите си, за сметка на неговата администрация.

В приветствието си по случай 6 май държавният глава Румен Радев за пореден път разкритикува насаждането на страх. 

"Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение", заяви държавният глава.

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна днешния празник на военната база в село Црънча. Според него думите на държавния глава не били критика към управлението у нас. 

"Това е явно към президента Путин, защото той направи Русия да се живее в страх. Те имат 10 000 заразени на ден, премиерът и министрите му са в болница", каза премиерът.

Навръх празника той не пропусна да коментира ситуацията с коронавируса у нас и по света. По думите Европа е отбелязала анти-рекорд по брой загинали, а виновниците за големия брой у нас били пристигащите в страната със самолет. 

"Ако не бяха тези неразумни хора от Холандия, които дойдоха с 2-3 самолета и разнесоха заразата. Ако не бяха тези, ние пак щяхме да се движим по 20-30 заразени на ден", категоричен е Борисов.

Нечестно според премиера било той и администрацията му да не взимат заплати. 

"Аз какви мерки да взема. Парламентът си остави 2-3 за тях? Не ги знаем дали е умишлено, моят пресцентър е без заплата втори месец", отсече премиерът.

В словото си президентът посочи, че след десетилетия на експерименти, съкращения и недоимък, Българската армия най-сетне е поела по дългоочаквания път на модернизация Румен Радев президент 

"По този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване. Придобиването на съвременно въоръжение е крайно необходимо, но то трябва да става при рационални и ясни критерии и процедури и единен подход към видовете Въоръжени сили", заяви Румен Радев.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК