Убиецът на всички вируси е ултравиолетовата радиация на слънцето

През май и юни температурите ще бъдат нормални, каза климатологът проф. Георги Рачев

06.05.2020 | 12:15 Редактор: Наталия Тотева

Климатологът проф. Георги Рачев говори в специалното празнично студио на Bulgaria ON AIR по случай 6 май, за това какво време ни очаква през следващите месеци и как ще се отрази то на коронавируса.

"Навремето хората са казвали: Идва Гергьовден и започва от сутрин до вечер работа на полето. Идва Димитровден - разплащаш се с ратаите и започват мръсните дни: ядене, пиене, по-малко работа!", каза климатологът проф. Рачев за Bulgaria ON AIR.

"Гарантирам от петък десет дни хубави, майски. Сутрин все още ще е доста хладничко, но следобедните часове температурите твърдо над 20", добави още климатологът.

Той посочи, че коронавирусът, както всеки друг вирус, е "с едното краче в мъртвата, с другото краче в живата природа".

"Убиецът на всички вируси, на всички бактерии, е ултравиолетовата радиация на слънцето. Преди милиард години животът от океана е излязъл на сушата, след като бактериите са направили кислорода, а той е направил озоновия слой в тези 25 км височина, за да може да спре точно онази убийствена част на ултравиолетовата радиация. До нас достига една малка част", обясни проф. Рачев.

По думите му слънцето в края на месец май рязко ще потисне разпространението в естествената природа не само на коронавируса, но и на много други вируси.

"Това е естественият дезинфектант. На второ място е сухият въздух. Колкото по-сухо е навън, толкова по-бързо изсъхва тази мастна обвивка на коронавируса и той практически вече не е влиятелен. И чак на трето място в естествени условия идва топлината, температурата на въздуха, тя е свързана със сухотата на въздуха. Вътре в човешкото тяло - на топло и влажно, коронавирусът се чувства изключително добре", подчерта климатологът.

Прогнозите на Европейския център за средносрочни прогнози са за лято, подобно на предишните две лета.

"Май и юни са с нормални температури и с нормални валежи. Втората половина на юли и август - температури по-високи от нормалните с 1 градус, и доста по сухо", допълни проф. Рачев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК