За храбростта на революционера Никола Паскалев, която отеква във времето

Водещият на "Операция история" Росен Петров с разказ в специалното празнично студио

06.05.2020 | 11:44 Редактор: Наталия Тотева
За храбростта на революционера Никола Паскалев, която отеква във времето

По случай Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, сценаристът, продуцент и водещ на предаването "Операция история" Росен Петров разказва истории за храбростта за Bulgaria ON AIR.

"Нашите специални сили имат много специална история. Тя започва с парашутната дружина. По време на Втората световна война се взима решение да се създаде парашутна дружина по примера на Русия, на Германия, които тогава са във война помежду си, но имат парашутни войски. От 5000 човека отбират 300 кандидати и ги изпращат в Брауншвайг, където е било висшето германско десантно училище. Там те се обучават. Те са немски възпитаници. Аз имах честта да познавам адютанта на парашутната дружина - полковник Никола Костадинов, който за съжаление почина на една достолепна възраст", каза Петров.

Хората не разбират, че е много важно един военен, командос, да стреля достатъчно, да има муниции, добави той.

"Аз за известно време бях полицай. В най-тъжните години на българската държава - 90-те, ние имахме по един патрон на година да изстреляме. За командосите, за да стрелят добре, е нужно да стрелят хиляди и хиляди патрони", обясни водещият в Bulgaria ON AIR.

Росен Петров разказа в специалното празнично студио по случаи 6 май, че по време на Втората световна война, след като е ударен от тежка картечница и с откъсната дясна ръка, българският революционер Никола Паскалев влиза в германски бункер и се самовзривява с четири гранати.

"Той си е написал на палтото какво да помнят за него - "Ако загина, ще загина само аз и моята пушка!" Много си е обичал картечницата, викал ѝ е Гинка. Ако спечели, печели целият български народ - много е харесвал Васил Левски. От него е останало само едно парче плат. Той е умрял за България, добави Росен Петров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК