България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Нейков: Медицинският персонал в домовете за възрастни липсва

Ниските заплати не привличат никого, посочи бившият министър на труда и социалните грижи

06.05.2020 | 09:00 Редактор: Александра Иванова

Дом за възрастни хора във Видин бе поставен под карантина, след като пламна от коронавирус. В Радомир също бяха установени случаи на заразата в дом за възрастни. Защо се допуска инфекцията да достига именно до най-рисковата група хора? Бившият министър на труда и социалните грижи Иван Нейков заяви пред "България сутрин", че липсата на персонал и медицински грижи стои в основата на проблема.

"Информацията е, че във Видин първопричинителят е персоналът. Онова, което не достига, не е човешката грижа. Нея я има. Хората си вършат съвестно работата. Медицинската страна на въпроса е извън домовете. Медицинска сестра идва от време на време, няма джипи", посочи Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Бившият министър обясни, че социални работници липсват заради ниските заплати. Относно социалната система, Нейков смята, че тя ще издържи на натиска на Ковид-19.

"Социалната система е работила при безработица от порядъка на 20%. Политиката е тази, която ще извади икономиката от това състояние. Но някой трябва да създаде нови работни места. Няма държава, която само със субсидирана заетост да излезе от кризата", подчерта той.

Иван Нейков каза още, че няма как да се възстановим, ако останем със същото трудово законодателство.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК