Детските градини остават затворени поне още 2 седмици

Ако ги отворим, около 30-40% от родителите имат готовност да си пуснат децата, посочи министърът на образованието 

05.05.2020 | 09:24 Редактор: Юлия Христова
Детските градини остават затворени поне още 2 седмици

Детските градини остават затворени поне още 2 седмици. Ако ги отворим, около 30-40% от родителите имат готовност да си пуснат децата. Това обаче се равнява на 75 000-80 000 деца. Смята се, че рискът от събирането на множество деца в група е голям. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на извънреден брифинг в Министерския съвет.  

Ситуацията се следи седмица по седмица, стана ясно още от думите му. Ако отворят детските градини през лятото, ще има сборни групи, както винаги. Занимални за учениците не се предвиждат през лятото, обясни просветният министър. Въпреки това, на места детски градини работят частично, при спазване на противоепидемични мерки. 

Всички деца, които са записани в четвърта група в градините, ще си получат удостоверенията. Всички ще се запишат в първи клас, те ще са по-малко подготвени.

"Учителите могат да кажат каква е разликата при обхванатите от предварителната подготовка и останалите", коментира министър Вълчев. 

Вече има предложение и от Синдиката на учителите да има удължаване на платения отпуск на непедагогическия персонал, за да може да има някакви доходи. Това може да стане с анекс към колективния трудов договор и сега се мисли в тази насока.

Настоящият колективен трудов договор изтича на 11 юни, като решение за платените отпуски на учителите ще се мисли за следващия колективен трудов договор, обясни министър Вълчев.

"Не би трябвало да има учители без заплати, средствата по бюджетите на училищата и детските градини не са намалени", увери той.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
В
преди 3 години
След като няма да се отварят детските градини, В новия Законопроект предвидена ли е възможността работодателят да е длъжен да пуска платен или неплатен отпуск родители на малки деца, така както беше по Кодекс на труда, но само по време на извънредно положение? Далеч не всички работодатели проявяват разбиране в тази сложна ситуация. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
Деси
преди 3 години
Е то за кога да ги отварят... Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Така и трябва да е. Децата може да не са уязвими, но защто да боледуват от нещо, което не се знае как ще увреди за в бъдеще организма. Освен това колкото и да се напъват и да отравят децата с химикали, хигиената е само на хартия - на практика си е едно мазане.... Сигнализирай за неуместен коментар