Родители настояват детските градини отново да приемат деца

Отпуските им се изчерпват и трябва да напуснат работа или да излязат в неплатен отпуск

04.05.2020 | 17:41 Редактор: Александра Иванова

Все повече родители настояват детските градини отново да започнат да приемат деца. Заради обявената втора грипна вълна през март детските заведения затвориха още преди обявяването на извънредното положение. Така вече близо два месеца родителите търсят начини да отглеждат децата си в домашни условия.

Отпуските им обаче са се изчерпали и сега много от тях трябва да напуснат работа или излязат в неплатен отпуск. Вера Жекова е от Хасково. Тя има две дъщери – на 11 и на 5 години.

"Аз съм си вкъщи от 13 март, тъй като няма детска градина, няма училище. За каката е малко по-лесно, защото  имат занимания онлайн, но с малката ми е много трудно... Няма на кого да разчитам", разказа майката. 

От началото на карантината Вера и съпругът ѝ вече са използвали всичкия си платен отпуск. Ако излязат в неплатен, остават без доходи. Другата алтернатива е да напуснат работата си и да се регистрират за минимални средства в бюрото по труда:

"Нямаме баби, които да гледат децата. Едната е доста възрастна, с много заболявания. И ни е много трудно в момента", обясни бащата.

Родителите смятат, че е крайно време градините да заработят.

"Макар и редуцирано детските градини да заработят, да не са всички градини. Една или две примерно. Въпросът е да се осигури прием на деца, чиито родители работят. Няма кой да ги гледа, няма кой да се грижи", предложи Вера.

Родителите са стигнали дотам, че да превъзмогнат страховете си и не се притесняват, че децата им могат да се заразят с коронавирус.

"В момента сме пред дилема дали да си загубя работата или да опазя живота и здравето на децата си. Като останем без работа с какво да ги гледаме тия деца", посочи тя.

Дъщерите на Вера също искат да се върнат към нормалния си ритъм на живот. Засега отварянето на детските градини не е сред мерките за облекчаване на извънредното положение. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Англосаксонската академия доказа,че децата не могат да пренасят кронясан вирус. Кво се стискате. Пускайте децата в бацилярника да се умешват, както каза и доц. Мангъров. В крайна сметка Дарвиняка ще си вземе каквото е писано, по един или друг начин, днес, утре, след седмица, месец или година.... Каквото е драснато там - ще стане. Амин! Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Пуснат ли детските градини ще има повече заразени деца, защото малките деца са склонни към заболявания на дихателната система ище стане мазало....по-добре да не ги отварят. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да, сериозен проблем. Лошото е, че сега се разболяват повече хора. Сигнализирай за неуместен коментар