Безпаричие и над 150 съкратени общински служители в Кюстендил

Два месеца някои звена не работят, постъпленията в хазната са недостатъчни

04.05.2020 | 12:46 Редактор: Тодор Петров

Икономическото отражение на кризата с Ковид-19 вече е факт. Заради намалели приходи Община Кюстендил съкращава над 150 от служителите си. Причината е липсата на достатъчно постъпления в общинската хазна за последните два месеца. 

Масовите съкращения са предимно в неработещите към момента общински звена като отдел "Култура". Така озвучителят Светлин Облачки временно е без работа. Днес изтича предизвестието и на техническия ръководител Марияна Велкова, която от 10 години работи в Община Кюстендил. 

"Към Бюрото по труда, след това да си подадем документите за обезщетение", споделя служителката. 

Съкращенията се налагат заради липса на постъпления в общинския бюджет. 

"На този етап са над 150 човека вече. В зависимост от времето, което ще продължи битката с коронавируса, ще преценявам за останалите звена. Налага се, защото вече 2 месеца тези звена не работят - културните институти и ученическото хранене, спортните имоти, и няма никакви постъпления. Над 55% са намалели за 45-те дни на извънредното положения, над 1,3 млн. лева по-малко са влезли на този етап от местни приходи", обясни кметът на  Кюстендил Петър Паунов.

Засега целта на общината е да запази служителите от ключовите за гражданите звена - "Охрана", "Социален патронаж" и "Чистота". След приключване на извънредното положение съкратените работници като Марияна имат уверението, че отново ще бъдат върнати на работа. 

А ако кризата се задълбочи и извънредно положение продължи, ще има и още съкращения в общината.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
:( Много ми е жал за хората. Дано поне пак ги наемат, като се върне стария ритъм. Сигнализирай за неуместен коментар