Масово хората в градския транспорт нарушават мерките и не носят маски

Автобусите се дезинфекцират сутрин и вечер

02.05.2020 | 18:34 Редактор: Искра Ангелова

Задължението за носене на маски на открито, донесло глоби на над 15 хил. души, вече е в историята, поне засега. Градският транспорт е едно от местата, където носенето на маски остава задължително.

Спазват ли обаче пътниците тези разпоредби?

Мерките, взети от Столичната община, продължават да са в сила – автобусите се дезинфекцират сутрин и вечер, а пътници в близост до водачите не се допускат. Редица от хората обаче не спазват ограниченията и се возят без маски. 

"Ето я при мен маската, как да си я сложа? Аз съм стар човек, на 70 години, не мога да се въздържа. Имах един акт заради маската, че нямах в момента маска. Сега си я сложих", каза един от пътниците. 

Носенето на предпазни маски в магазина е задължително.

"Повечето спазват разпоредбата. Ние сме се постарали да информираме клиентите, че маските в магазина са задължителни", каза зам.-управител на хранителна верига магазини Борис Стефанов.

А облекчените мерки на открити пространства накараха стотици хора да излязат навън за разходка. Със заповед на здравния министър от петък паднаха бариерите за посещения на национални и природни паркове и планини. За зелените пространства в градовете обаче ограниченията се налагат и премахват от местната власт. Така парковете в София днес останаха достъпни при досегашните разпоредби, а върнатите от разходка не бяха малко.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Shaolin
преди 3 години
Открихте топлата вода. От самото обявяване на мерките много са без маски в метрото и цялата градска мрежа Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Реве реве, па млъкне. Погледнеш го - отдал богу дух. Амин! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Така си е - българина е недисциплиниран, а после реве! Сигнализирай за неуместен коментар