Спас Ташев: Северна Македония отрече историческа истина

Трябва да стигнем до македонската общественост чрез медиите, посочи доцентът от БАН

01.05.2020 | 22:11 Редактор: Александра Иванова

Северна Македония не един път е поставяла под въпрос и е отричала общата си историческа истина с България. Този път cъпрeдceдaтeлят нa Cъвмecтнaтa бългaрo-мaкeдoнcкa кoмиcия пo иcтoричecкитe и oбрaзoвaтeлнитe въпрocи - Дрaги Гeoргиeв, е заявил, че Гoцe Дeлчeв e зaгинaл зa Мaкeдoния и нe мoжe дa бъдe oтдeлeн oт мaкeдoнcкия нaрoд. Доцент Спас Ташев от БАН заяви пред "Денят ON AIR", че България е възлагала свръхочаквания към съседката ни.

"Няма нищо изненадващо. Това е просто една бръмка от цялата поредица от българо-македонските отношения и споровете около нашата история. Мисля, че България възлагаше едни свръхочаквания, които нямат покритие с реалността", допълни той.

Дейността на Cъвмecтнaтa бългaрo-мaкeдoнcкa кoмиcия е преустановена. Според доц. Ташев зад това стои умисъл.

"Македония навлезе в предизборна ситуация и това беше официалният мотив. Но зад този официален мотив аз съзирам едно - Македония да продължи разговорите с България в тази насока, тъй като логиката на нещата е такава, че и да стигнат до документите, неминуемо това ще доведе до възстановяване на историческата истина", посочи Ташев.

Нужно е България да стигне до македонската общественост и да направи достъпна за всички общата ни историческа истина. Според него това би станало възможно чрез медиите и целенасочена политика в тази насока.

Вижте целия разговор във видеото. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
33 rate up comment rate down comment 0
Стойчев
преди 3 години
Заради тази област на България са всички беди и последствията им от началото на 20ти век до сега. Имам предвид Междусъюзническата война. Безумството на нашите политици на всяка цена да я приобщят към Майка България. Е не става. Народът е неосъзнат и объркан. Трябва да се отнасяме като с недоброжелатели а не братя. Никакви отстъпки. Както гърците. Сигнализирай за неуместен коментар
1
38 rate up comment rate down comment 1
Колев
преди 3 години
Ангела Меркел препоръчала на Борисов да поддържа добри комшийски отношения със Северна Македония,това че ни имат за агресори и че ненавиждат държавата ни и нейния народ,както нея,така и него не ги интересува. Не прави НЕ поискано добро,това го пише и в Библията. Сигнализирай за неуместен коментар