Цените на имотите у нас са се увеличили, но на наемите падат

Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията на строителните предприемачи

01.05.2020 | 22:05 Редактор: Ралица Братанова

Категорично няма риск от срив в цените на имотите. Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията на строителните предприемачи Георги Шопов.

"В една пазарна икономика цената на нещо се променя, когато има промяна в търсенето и предлагането. За добро или лошо, все още търсенето е по-голямо от предлагането, поради което цената е голяма", обясни той.

По думите му друг важен фактор, който влияе на цената е покупателната способност.

"В България тя все още е на сравнително добро ниво. Има много важен показател, който измерва покупателната способност - това е отношението на цената на кв.м. към средната заплата. За София с една заплата можете да купите 0,8 кв. м. площ. В Мюнхен този показател е под 0,1 кв.м.", допълни председателят на Асоциацията на строителните предприемачи пред Bulgaria ON AIR.

"Цените на имотите за последните 2 месеца са се увеличили, но цените на наемите падат. Това се предопределя от това, че доста хора, заети в най-засегнатите сектори, ползват квартири", заяви Шопов.

По думите му това са хора, които изпадат в невъзможност да плащат за квартира и затова ги освобождават, което води до намаляването на наеми.

Той каза още, че не се наблюдава ръст на хора, които имат желание да си купят къща и че кризата не би могла да повлияе на такова важно решение.

Шопов бе категоричен, че и преди и сега една от най-сигурните инвестиции е тази в недвижимите имоти. 

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
18 rate up comment rate down comment 2
Сме
преди 3 години
По голяма смешка от това няма за това се молите на хората да купуват ама риба няма над 100 хил са на борсата ало нещо не ви се получава в лъжата Сигнализирай за неуместен коментар