Наемателите, които не могат да платят, ще останат в домовете си в Испания

Новото коалиционно правителство ще приложи идеята към големите градове

12.03.2020 | 14:55 Редактор: Наталия Тотева
Наемателите, които не могат да платят, ще останат в домовете си в Испания

Лявото испанско правителство ще ограничи изгонването на наематели, които не могат да си позволят да платят, пише Investor.bg

Мярката ще важи особено за градове като Мадрид и Барселона, където имотният пазар е затегнат, съобщиха двама източници на правителството, цитирани от Ройтерс.

Това ще бъде една от първите мерки за защита на наемателите на новото правителство, което превърна достъпните жилища в приоритет в програмата на коалицията.

"Правителството реши да вземе мерки за спиране на още едно социално бедствие, от което страда тази страна – изгонванията от дома заради неплатен наем", заяви един от източниците.

Според втория източник мярката ще бъде част от по-широката реформа на Закона за градските наеми в Испания, който се очаква да бъде приет до лятото.

Източниците не уточняват как правителството планира да затрудни изгонването от дома им на наемателите, които не могат да платят.

Твърди се, че правителството ще удължи изтичащата на 15 май забрана за изгонване на уязвими собственици на имоти, които пропускат плащания на ипотечен кредит, след като съобщи, че изгонванията са намалели с 25,1% през 2019 г., достигайки най-ниското си ниво от 12 години насам.

Според специалния докладчик на ООН, Филип Алстон, Испания е изправена пред проблеми с жилищния пазар с "удивителни размери".

Снимка: Twitter.com/Progressive Spain

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК