Борис Ячев: Радев да се разходи и да види как мерките дават резултат

Страната ни има най-нисък процент на заболеваемост, посочи той

01.05.2020 | 22:02 Редактор: Искра Ангелова

Пандемията от коронавирус удари много сериозно сектор "Туризъм". Той е един от най-ощетените отрасли от кризата в България. 

Държавният глава Румен Радев заяви, че управляващите продължават да бягат от отчетност и контрол на публичните разходи.

"Това е неуважение към труда на българите, които пълнят хазната и изплащат колосалните държавни заеми с цената на лишения", каза още той.

"Не мога разбера от прозореца на коя сграда в центъра на София вижда тези проблеми, явно, че той наблюдава живота от стерилна среда. Добре е да се разходи из хората и да види реално какви мерки се предприемат и как те дават резултат. В чисто епидемиологичен план България се оказа една от държавите, които се оказаха най-слабо засегнати от болестта кокоронавирус", каза зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че страната ни има най-нисък процент смъртност и най-ниска заболеваемост.

"Това означава, че мерките, които превантивно бяха въведени в България, макар и не най-строгите, дадоха своя реален резултат. В момента виждаме, че някои съседни държави започват да прилагат онова, което у нас не е било забранено в периода на извънредно положение. А по отношение на икономическите мерки, които се прилагат за възстановяване на бизнеса, аз съм убеден, че всичко, което се предлага от наша страна и останалите коалиционни партньори, са добре възприети както от хората, така и от бизнеса", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Ячев нарече оценката на Радев "гола политическа".

"Имаме реалната оценка на хората, които са в бизнеса. По отношение на мярката 60/40, бяхме предпазливи и скептични от самото начало, защото това е мярка, която трудно сработва. Тя ангажира участието на работодателя в един момент, когато голяма част от средния и дребен бизнес изпитва затруднение. Още тогава пророкувахме, че от нея ще се възползват много представители на бизнеса в България", категоричен бе зам.-председателят на НФСБ.

По думите му тази мярка трябва да бъде предлагана на определени категории бизнес, тя не може да бъде прилагана за бизнеса като цяло.

"Преди 2 дни НФСБ внесохме законопроект, с който искаме промени на мерките за извънредното положение. В него е записано, че искаме прилагане на мярка 60/0 спрямо най-засегнатите, а това е туристическият бранш. Това означава, че за 3 месеца държавата трябва да поеме заплатите и осигуровките на 1/3 от персонала. През това време ангажимент към заплащането допълнително от страна на работодателя да няма", каза още Борис Ячев.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Кьормеков
преди 3 години
"Драги" Борисе,пише ти един обикновен български пенсионер,който "живее" с 217.89 лева пенсия.Още чакам ония 300 лева които обещахте.Вие от т. нар. ОП,сте една шайка,която баламоса възрастните хора,те ви повярваха и ви пратиха в НС, да защитавате техните интереси.Демагогия,популизъм,кухи обещания,с това ще ви запомнят хората. През пролетта на идващата година когато са изборите,вие ще сте АУТ от политическата сцена за винаги! Нещо друго:Не се занимавайте с президента на държавата! АНАДЪМУ! Сигнализирай за неуместен коментар