53 нови случая на заразени с Ковид-19, още един пациент е починал (+ВИДЕО)

Има достатъчно тестове в България - над 30 000, изтъкна ген. Венцислав Мутафчийски

01.05.2020 | 08:17 Редактор: Юлия Христова

53 са новите случаи на заразени с Ковид-19 за деня, броят вече достигна 1541, 1302 души са изследвани, а общо 46 501 са изследвани досега - над 6000 души на 1 милион население. Това съобщи на брифинг ген-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. 

12 области са активни, 1099 са активните случаи. От новите заразени с коронавирус 11 са в София, 13 – във Видин, в Плевен – 8, Перник – 4, Ямбол – 4, Сливен – 3, Благоевград – 2, Велико Търново – 2, Пловдив – 2, Русе – 2, Враца и Смолян по един. Починал е един пациент. Това е мъж на  73 години от Видин от дома в Гара Орешец с много придружаващи заболявания

При медицинския персонал има 6 нови случая на заразени, 317 са хоспитализираните, 40 души са в интензивни клиники. 

Вчера е направено второ плазмопреливане, двамата претърпели такава манилуплация са в по-добро общо състояние, посочи още той и допълни, че е била наравена и проверка от Агенцията по лекарствата - няма забележки, процедурата е утвърдена като правилно извършена.

Всички мерки, които се предлагат като разхлабване се обсъждат, за две седмици много неща се , посочи още Мутафчийски.

"Засега ще разрешим профилактичните прегледи на лицата до 18 г., на по-късен етап това ще се случи и с възрастните", обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Има достатъчно тестове в България - над 30 000", изтъкна Мутафчийски.

"Вървим към плато на пика на заболяването. Има устойчивост на случаите, така че към 10 – 13 май едва ли ще има толкова много случаи, коментира той.

Тодор Кантарджиев добави, че имало в момента резерв от 70 000 теста у нас.

"Мерките, които се предлагат като разхлабване, се обсъждат. В следващите дни ще има направени още съобщения. Върви се по пътя на постепенно освобождаване на мерките. Ако се допуска събиране на известен брой хора, то първо да е за спортове, които са на открито. Не може да се предвиди в пълен обем какъв може да е резултатът от това нещо", добави ген. Мутафчийски.

По думите му малко са страните в света с повече отпуснати мерки, отколкото в България.

"Ходене в планините, парковете разширяване на контингента, индивидуални спортове, тренировки в определени условия - това са неща, които много активно се говорят. Като дати за отпускане ще бъдат обявени от правителството", отбеляза началникът на Националния оперативен щаб.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК