Може ли строителството да бъде панацея срещу икономическата криза

Коментар на изпълнителния директор на Камарата на строителите Валентин Николов

30.04.2020 | 21:53 Редактор: Наталия Тотева

Безработицата е свързана и със значителен спад на потреблението. Дори онези производства, които могат да работят, ако липсва потребление, хората нямат пари да купуват, то тогава те ще ограничат своята дейност. Строителството влияе най-силно върху цялата икономика, като се започне от проектанти, конструктори, строители, производителите на строителни материали, транспортът, мебелната индустрия, електроиндустрията, производството на асансьори, производството на тъкани. Когато строителството работи, тези отрасли също работят.

Това заяви за "Денят ON AIR" изпълнителният директор на Камарата на строителите Валентин Николов.

"Всички европейски страни искат нов план "Маршал". Това значи строителство, строителство и пак строителство", каза той.

Не трябва да разглеждаме ситуацията към днешния ден, говорим за следващите месеци, години, две десетилетия, обясни Николов за Bulgaria ON AIR

По думите му това, което предстои да се случи тогава, зависи от решенията и действията, които ще предприемем днес.

"Всички строителни организации от Европа искат нови проекти. Ускоряване на строителството, защото именно строителството е моторът на икономиката", категоричен е той. 

На 29.04 президентът Росен Плевнелиев призова в ефира на "Денят ON AIR" за облекчаване на решенията за строеж, като има един адресат, при това - електронно. Валентин Николов е категорично съгласен с това предложение. 

Относно противодействието на безработицата чрез строителство, той спомена анализ, разпространен от икономическия институт на БАН, в който най-песимистичната прогноза е за 12% безработица в страната през следващите месеци.

Според Николов строителството може да приеме както висококвалифицирани специалисти, така и хора с по-малка или никаква квалификация. 

Той посочи още, че срещата с премиера Бойко Борисов е била с цел да бъдат засегнати инфраструктурата и санирането на жилищни и обществени сгради. На брифинга в МС след разговора с Борисов, Николов даде за пример понятието "строително цунами". Той обясни, че развитието на строителството и инфраструктурните обекти е борба срещу следствията от коронавируса.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Дърто ,дебело ,комунистическо протеже,,,, и нагло ,,,такива като него с лопата да ги ринеш-откъде са ти ПъРВИТЕ пари *** ... !!!МОжеш ли да докажеш законноста им,,,????ГЕОРГИ мАРКОВ ИМ КАЗА -Те са онези ,на които билетчето им печели и от двете страни ...ВИНАГИ В КРАК С ВЛАСТТА ....Гадове ,,, !!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Тухлите не се ядат доколкото ми е известно. Трябва селско стопанство и животновъдство, не строителство! Сигнализирай за неуместен коментар