Столични магазини пред фалит, докато някои работят въпреки наредбите

Оказва се, че "търговски център" е израз, който няма легална дефиниция

30.04.2020 | 20:30 Редактор: Наталия Тотева

Всички търговски центрове в страната трябва да са затворени, категорични са от РЗИ. Изключение правят магазините за хранителни стоки, банките и аптеките.

След получен сигнал репортер на Bulgaria ON AIR провери дали има двоен стандарт при тълкуването на заповедта.

Според заповедта на министър Кирил Ананиев, големите търговските центрове - тип МОЛ, трябва да преустановят дейност за времето на извънредното положение. Затворените базари като Рум Младост са пред дилема - могат ли да отворят при условие, че не се споменават експлицитно в заповедта. 

Оказва се, че "търговски център" е израз, който няма легална дефиниция, няма и яснота кой и в сравнение с какво определя размера - малък или голям. Въпреки това базарите се причисляват към същата заповед.

"Тук става въпрос за умален формат на такъв тип търговски обект, там също не са затворени банковите, застрахователните и хранителните магазини. За момента те остават затворени по заповедта на министъра", посочи директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев.

Служителите на Рум Младост са категорични, че могат да организират работния процес в сградата според противоепидемичните мерки, а на територията на обекта и преди коронавируса не е имало много клиенти. Сега търговците се притесняват, че ще фалират.

"Сметките са една камара. Плащаме избирателно тези, които са най-застрашаващи от спиране на телефони, ток и т.н. Има и социални осигуровки. РУМ-ът е пред фалит, няма с какво да плати тока", каза собственик на магазин в Рум Младост 2 - Огнян Димитров.

Въпреки че за заповедта е неясна, в РУМ Младост тя продължава да се спазва. Други места обаче я тълкуват различно. В столицата работят не само магазини за хранителни стоки, аптеки или банки.

Въпросът кой търговски център е малък и кой е голям, остава отворен. Как се чете заповедта на здравния министъра – също.

Вижте още в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Като всичко в България няма нищо конктретно... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Аз съм виждала много магазини за дрехи, които са отворени и не от сега, а от седмици. Сигнализирай за неуместен коментар