България е първа в ЕС по дял на населението, изпитващо материални затруднения

На второ място е Гърция с 16% от населението, а на трето място е Румъния с почти 13%

29.04.2020 | 12:07 Редактор: Ралица Братанова
България е първа в ЕС по дял на населението, изпитващо материални затруднения

Една пета от българите са живели в тежки материални лишения през 2019 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Това поставя България на първо място в рамките на Европейския съюз (ЕС) по дял на населението, което изпитва материални затруднения.

Тежките материални лишения означават домакинствата да не могат да си позволят поне четири от следните категории: да плащат сметките си навреме, да отопляват адекватно дома си, да посрещнат неочаквани разходи, да ядат месо или риба редовно, да отидат на едноседмична ваканция, да имат телевизор, пералня, кола, телефон.

На второ място е Гърция с 16% от населението, а на трето място е Румъния с почти 13%.

Най-нисък е делът на населението, изпитвало материални затруднения, в Люксембург – 1,3%, Швеция – 1,6%, Нидерландия и Финландия – с по 2,4%, Дания и Словения – 2,6%.

Евростат предупреждава обаче, че заради икономическата блокада и мерките за социална дистанция заради новия коронавирус ситуацията скоро ще се промени. На хората, които вече изпитват материални затруднения, им е по-трудно да се справят със социалните и финансовите смущения, причинени от ограниченията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Били сме зле миналата година, а сега какво ли ще е положението при блокирането на държавата? По лошо че не се вижда решение. Сигнализирай за неуместен коментар