Отпускат 4,5 млрд. лева за справяне с икономическата криза

Ще стартира програма през ББР за отпускане на безлихвени кредити за защита на хората

21.04.2020 | 11:24 Редактор: Ралица Братанова

Изготвили сме презентация с обобщение на финансовите инструменти с публичен ресурс, които сме адаптирали към периода на кризата и които очакваме да ангажират, под 8 различни инструмента, 4,5 млрд. лв. ресурс в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и лицата, които заради кризата са в неплатен отпуск и няма да могат да полагат труд.

Това каза на извънреден брифинг министърът на финансите Владислав Горанов, който представи инвестиционните инструменти, с които държавата ще помага на бизнеса за преодоляване на щетите от пандемията.

Първата марка е свързана със стартирането на програмата през ББР за отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията. Целта е да се подпомогнат засегнатите от икономическите последствия от пандемията физически лица и самоосигуряващи се. 

"Тези лица трябва да имат отработени поне 5 работни дни в месец март, ако това е месецът, в който е пуснат в неплатен отпуск. Дотук заявен интерес има от 12 банки-партньори".

Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на МСП до 300 000 лева през търговските банки, като Горанов очаква портфейла да достигне 2 млрд. лева. Критериите са спад на оборота за първото тримесечие на 2020 г. спрямо първото тримесечие на 2019 г. въз основа на финансовото дружеството, наличие на вземания от клиенти, които на са получили суми, неразплатени сума към доставчици и др.

Допустими са всички сектори и обхваща цялата територия на България. Срокът за кандидатстване е до 23.12.2020 г. Гратисният период е до 36 месеца

През Европейския инвестиционен фонд с банки-партньори ще се отпускат кредити с максимален размер 3,6 милиона, предназначени за рефинансиране на задължения, възникнали преди не повече от 60 дни, отново през търговските банки и насочена към малки и средно големи предприятия.

Финансовият министър припомни, че през "Фонда на фондовете" могат да се отпускат микрокредити до 50 000 лева, предназначени основно за подпомагане на малки и средни предприятия, като там е възможен гратисен период и лихвена субсидия. Инструментът вече работи и е достъпен, посочи министърът. Може да се използва през ПИБ. Гратисният период е до 24 месеца с лихвени нива. По думите на Горанов, лихвите са значително под пазарните.

Работи се съвместно с Министерство на труда и социалната политика за превръщането на този инструмент в безлихвено кредитиране, каза още той. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години