Ген. Мутафчийски: Носим лоши вести, извиняваме се, напът сме да ни убият

От 3 седмици настояваме пред премиера да бъде променен начинът на оповестяване, обяви началникът на Щаба

29.04.2020 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

От 3 седмици настояваме пред премиера да бъде променен начинът на оповестяване. Не защото ни тежи това нещо, приемаме абсолютно отговорно тази работа. Това има няколко измерения. Освен че хората се чувстват достатъчно информирани, има и гласове, че това носи стрес, заяви началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

С доза ирония той посочи, че за съжаление не е позволено на Щаба да манипулира данните, за да се хареса на хората. 

"Това и за нас е емоционално изчерпваща задача. Цял живот сме поднасяли много неприятни вести на нашите пациенти. Това е част от стреса в нашата професия. Преносителите на лоши вести ги убиват, напът сме да ни убият. Но докато важи тази заповед на премиера, ние трябва да си изпълняваме нашите функции. Извинявам се на нашите сънародници, че невинаги вестите са оптимистични", каза още ген. Мутафчийски.

Според него все по-малко се чуват гласове, че тази ниска заболеваемост в България е във връзка с усилията на много хора, включително на Оперативния щаб. 

"Това е резултат, който е явен, това е факт. Разпространяват, че ние не можем да го прихващаме лесно. Само че има производствени колективи с масово заразяване. В България се наблюдава ниска смъртност. В НСИ има закъсняваща информация по отношение на общата смъртност. До първата седмица на март смъртността тази година беше средно с 10% по-ниска в сравнение с миналата. Тази тенденция се запази и с по-активното развитие на епидемията в България. Това е абсолютно неоспорим факт", обясни началникът на Оперативния щаб на редовния сутрешен брифинг в МС.

Факт е, че загинали в 99% са с тежки придружаващи заболявания. Това не са хора, които щяха да загинат утре или вдругиден, отбеляза още той.

Щабът може да приеме само разумни компромиси, отговори ген. Мутафчийски, запитан за отварянето на парковете при задължително спазване на определени условия.

"Обсъждат се мерки с хоризонт септември, октомври, ноември - във всички сфери, които сега са замрели. Но това е нещо, което ще се обяви от правителството", съобщи началникът на ВМА и Щаба.

Според него няма основания за предприемане на други мерки от 1 май и покрай предстоящите празници. Все още не е факт осигуряването на кръвна плазма от преболедувалите лица, които са показали наличието на антитела, стана ясно още от думите му. 

Вижте още в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
3 rate up comment rate down comment 1
Стоян Трушков
преди 3 години
Уважаеми ген.майор професор д-р Мутафчийски, От последния брифинг на Националния щаб във Вашите премерени, конкретни, изчерпателни, подчертано професионални, ясни и разбираеми отговори и коментари на журналистическите въпроси, с тревога усетих скритата обида и разочарование у Вас от реакцията на една незначителна - но много медийно активна и най-вече обидно агресивна!, част от нашето общество по отношение на действията и предлаганите мерки от Националния щаб! Подобно, но явно изразено разоч Сигнализирай за неуместен коментар
3
13 rate up comment rate down comment 6
анонимен
преди 3 години
Много читав човек. Стискам палци да издържи на напрежението. А на тези, които го нападат не им прави чест. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 4
Нина
преди 3 години
Кога ли ще му се види краят? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 години