Властта иска "извънредното положение" да отпадне, но мерките да останат

Работи се върху нов закон, който трябва да бъде одобрен от депутатите

28.04.2020 | 18:41 Редактор: Тодор Петров

Разписване в изцяло нов закон на мерките, действащи в извънредното положение. Това искат от правителството. Управляващите работят с юристи, които да премахнат термина "извънредно положение", без това да води до премахване на ограниченията.

"Много от мерките са в този закон и ако може парламентът да приеме... Сега работим върху закон, който да включва само мерките. Да махнем израза "извънредно положение", защото те и сега са най-меките мерки в Европа", обясни Борисов. 

Според юристи идеята не влиза в конфликт с Конституцията. А промяната трябва задължително да бъде разписана в закон, приет от Народното събрание, подчертават конституционалисти. 

Промяната и премахването на мерките, които ще бъдат разписани в закона, също трябва да премине през гласуване в пленарната зала. И докато юристи работят по разписването на промяна в извънредното положение, президентът поиска публичен регистър, който показва разходите, извършени от властта за борба с коронавируса. 

"По-голяма прозрачност от тази? Единствената прозрачност липсваше при "грипените", когато взеха решения да купят самолети за милиарди", коментира Борисов.

Финансовият министър Владислав Горанов увери, че пари за справяне с кризата има. За април освен медиците, по 650 лв. на месец ще получат и всички полицаи на първа линия.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харейсате страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Чипът
преди 3 години
Ще му се на Тиквуций. Ама не. Недоволството ще помете комунистите ГРЕБ Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
Sotir
преди 3 години
Класически фашизъм и диктатура на мутрите Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Знайко
преди 3 години
Мерките на извънредното положение са в разрез с Конституцията на Република България и с множество други закони, като закона за Личните Данни, например, които Ананчо иска да изписваме по 50 пъти на ден в абсурдните му декларации! Сигнализирай за неуместен коментар