Две отделения отвориха в "Св. Иван Рилски" след карантината

Пациенти ще се приемат само след направен тест

27.04.2020 | 20:03 Редактор: Ивет Арабова

След няколкодневна карантина, днес отново отвориха врати отделенията по хематология и гастроентерология в столичната болница "Свети Иван Рилски". Пациенти ще се приемат, но само след направен тест. 

ързият тест се прилага на абсолютно всички. Хора, които имат клинични прояви, им се прави и рентгенова снимка и се прави PCR", обясни началникът на Клиниката по гастроентерология проф. Росен Николов.

Целият персонал на отделението по гастроенетерология е тестван. Резултатите са отрицателни. 

"С изключение на един лекар, който е с лека симптоматика и е карантирниран вкъщи", добави проф. Николов.

Заразеният медик е бил лекуващ лекар на положителния пациент. В отделението по хематология обаче заразените медици са 11. Всички са под карантина и на домашно лечение. За това отделението ще трябва да работи с почти половината от персонала си. От днес приемът на пацинети в хематологията се прави при строги мерки. 

"Броят на болните, които лежат, е редуциран в самостоятелна стая. Всеки един се изследва преди постъпването в болница, дори изискваме, хората които могат, да дойдат с готови изследвания", каза д-р Васил Хрисчев от отделението по онкохематология.

Лекарите споделят, че имат всички защитни средства, но работата с пациенти е затруднена. Общо трима бяха положителните пациенти в болницата. Двама са освободени за домашно лечение, а третият е настанен в инфекциозно отделение.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК