Ген. Мутафчийски: България преживя един пик, катерим втория

Най-вероятно ще живеем дълго време с този вирус, според него

26.04.2020 | 08:42 Редактор: Искра Ангелова
Ген. Мутафчийски: България преживя един пик, катерим втория

Обмисля се извънредното положение да приключи по-рано от 13 май. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов. На сутрешния брифинг днес ген.-майор проф. д-р Мутафчийски каза, че не може да коментира решението на премиера.

"Щабът има задача да поднася обективна информация на правителството. Извънредното положение е политическо решение и не мога да коментирам решението на премиера", заяви той.

"Следвайки математическите модели, България преживя един пик, който беше в началото на април, след което имаше снижаване и в момента се катерим към следващия си пик. Факт е, че достигнахме стойности, които не бяхме достигали. Факт е също, че възникват огнища, които са определени със сравнително голям брой хора", посочи още ген. Мутафчийски.

Той коментира, че в района на Дупница има 12 заразени. Те са от село Ресилово и Сапарево. Заболелите са свързани с работа в ТЕЦ "Бобов дол".

"Всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка. По тази причина всички държави в света вървят към увеличаване ресурсите в здравеопазването. Заговори се за отхлабване на мерките в Германия, в немската преса видях съобщения, че в Берлин се изграждат зали за приемане на болни. Това се случва и в Букурещ. Има ясното съзнание, че такива отхлабвания на мерките ще доведат до усложняване на обстановката. Трябва да има единност в разбирането в обществото дали може да се плати такава цена, това е и политически въпрос", каза още генералът.

Най-вероятно ще живеем дълго време с този вирус, според него.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ген. Мутафчийски няма последователни решения най-вероятно, защото се подчинява на Бочко. И когато го попитат за провалите и изцепките, той започва да се сърди, да се държи нагло с журналистите и да се сърди като петокласник. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ох първи, втори... айде последно и да се приключва Сигнализирай за неуместен коментар