68-годишен от "Пирогов" пребори Ковид-19 след 38 дни интубация

Той остава за наблюдение в лечебното заведение

25.04.2020 | 12:35 Редактор: Искра Ангелова

63 нови случая на Ковид-19 у нас за денонощие. Така общият брой на заразените в страната става 1234, активните случаи са 983.

Пациент е изведен от Ковид-19 реанимацията на "Пирогов" в подобряващо се състояние. Той остава за наблюдение в лечебното заведение. 

68-годишният мъж постъпил постъпил в болницата преди 40 дни в изключително тежко състояние с множество придружаващи заболявания и коронавирус. Състоянието му се влошило рязко и бил поставен на апаратна вентилация.

"Това е лице , което е бил интурбиран 38 дни. Това е третият интубиран, който оздравява", каза ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

Съпругата му също е била в Ковид-19 отделението на болницата. След 2 отрицателни PCR теста тя вече си е вкъщи. 

Междувременно продължава тестването в село Паничерево, което вече 11-ти ден е под карантина, след като пациент с коронавирус избяга от болницата в Стара Загора и се прибра с такси до родното си село. 

Досега там са изследвани с PCR тестове 230 жители.

"Направена е организация от 27 до 30 да се направят всички тестове", посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Вирусолози от Берлин и Бон са стигнали до извода, че най-вероятният начин да се заразим с коронавирус е по въздушно-капков път. Шансът това да се случи от така наречените замърсени повърхности е много малък. От щаба пък заявиха, че е възможно заразата да се пренесе и от гладки повърхности.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Браво на човека и на лекарите. Сигнализирай за неуместен коментар