България разполага със 7400 болнични легла, 1400 от тях са интензивни

Щабът не забранява и не налага заповеди, заяви ген. Мутафчийски

25.04.2020 | 08:50 Редактор: Искра Ангелова
България разполага със 7400 болнични легла, 1400 от тях са интензивни

За тези 2 месеца успя да се мобилизира здравната система, за което сме благодарни за интензивната работа на министерство на здравеопазването, за да може България да разполага със 7400 болнични легла и към тях 1400 да бъдат интензивни, които не съществуваха преди. Това е изключително тежка и трудна задача, но се случи. В самото начало имахме една лаборатория, а сега имаме 18. Това заяви ген.-майор проф. д-р Мутафчийски на редовния си брифинг.

Той посочи, че за антителата никога от Щаба не са твърдели, че се изгражда траен и силен имунитет.

"Стоят изключително много неизвестни пред този вирус, защото това е нов вирус и прилагайки стандартните подходи - най-вероятно може и да се сбърка и затова ние никога не сме давали напразни надежди", допълни той.

Ген. Мутафчийски коментира и темата за подготовката за пускане на родители с деца по парковете в София.

"Щабът не забранява и не налага заповеди. Г-жа Фандъкова обяви, че в неделя ще се проведе обучение, в което ще се създаде организация за посещение на парка и ще се извърши наблюдение дали това нещо се спазва", каза още началникът на Щаба.

Той е категоричен, че ако се спазва физическата дистанция - разходките в парка ще станат възможни.

А на въпрос дали е спряно тестването в село Паничерево - генералът отговори: "Този факт не ми е известен, че е спряно тестването, а тестовете, които са в Паничерево, са дарение и не произлизат от Щаба."

От Националния оперативен щаб посочиха, че всички болници, които са определени от Министерство на здравеопазването с коронавирус на територията на София, са задоволени с лични предпазни средства с висока степен на сигурност - маски, очила, предпазни гащеризони, ръкавици, калцуни. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК