Граждани искат публичен регистър на разходите, свързани с коронавируса

"Св. Иван Рилски" закупи 200 PCR теста със собствени средства

24.04.2020 | 17:52 Редактор: Наталия Тотева

Публичен регистър, в който да са описани всички разходи, свързани с кризата с коронавируса. За това настояват от гражданска инициатива клуб "Просперитет".

"Какви пари точно са изразходвани за нея, до колко хора са стигнали и какъв е ефектът", каза за Bulgatia ON AIR журналистът Калин Манолов.

След като стана ясно, че 16 души от УМБАЛ "Свети Иван Рилски" са заразени, ръководството на лечебното заведение реши да закупи 200 PCR теста със собствени средства. 

"В момента основно се събират средства за аспиратори и тяхното закупуване, а технически в България няма толкова много пациенти в критично състояние", посочи д-р Александър Йорданов от отделението по хематология.

За да бъде ясно дали средствата за справяне с коронавируса се инвестират справедливо, граждани настояват всички разходи да бъдат вписвани в деня на извършването им. 

"Иначе опасността, в ситуация на извънредно положение и практически неработещ парламент, с тези средства да бъде злоупотребено е много голяма", добави Калин Манолов.

Започна и петиция, която да подкрепи това искане. В която за 3 дни са се подписали над 1700 души. Въпросът дали трябва ли да има подобен регистър бе отправен и към Националния оперативен щаб. 

"Въпросът ви не е към Щаба, защото това е единственият орган в държавата, който не притежава никакви финансови средства, нито купува нещо, нито продава нещо, нито провежда търговски операции", каза ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Граждани все пак настояват в регистъра да се посочват и отпуснатите кредити, свързани с подпомагането на фирми в условията на здравна криза. Искането е изпратено до председателя на Народното събрание, премиера, президента и лидерите на партии. Държавният глава вече е изразил своята подкрепа.

Вижте още в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК