Забраниха за износ гащеризони, маски, очила, ръкавици и калцуни

МС разшири обхвата на заповедта за дезинфектантите и предпазните средства

22.04.2020 | 15:00 Редактор: Тодор Петров
Забраниха за износ гащеризони, маски, очила, ръкавици и калцуни

Разшириха обхвата на забраната за износ без разрешение на дезинфектанти и техни производни, както и на предпазни средства. Това стана с решение на Министерския съвет.

Включват се медицинските изделия, които по своето предназначение осигуряват адекватна лична защита. Такива са еднократни гащеризони, медицински и хирургични маски за еднократна употреба, защитни очила, латексови/нитрилови ръкавици и калцуни.

Без включване на посочените медицински изделия в Решение №159 на Министерския съвет съществува възможност за регламентиран износ на същите в трети страни. Това би могло да доведе до реална опасност работещите "на първа линия" да останат без адекватна защита, посочват от правителствената пресслужба.

Продуктите за дезинфекция, биоциди, съгласно националното и европейско законодателство, са на разрешителен режим. Издаването на разрешения за предоставянето на пазара на биоциди и контролът върху тях се извършва от Министерството на здравеопазването.

След решение на ЕК от 3 април, с друго постановление се определят стоките, подлежащи на освобождаване от вносни мита и от данък върху добавената стойност, както и лицата, които могат да ползват правилата за освобождаване.

Това са лекарствени продукти, медицински изделия, лични предпазни средства, които са особено необходими в борбата с Ковид-19. Държавните органи, които към настоящия момент осигуряват логистично тези стоки, ще бъдат освободени от вносни мита и от ДДС. Не се допуска използването на освободените стоки за цели, различни от борбата с последиците от пандемията от Ковид-19 през 2020 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Е
преди 4 години
Е, това не е ли отдавна? Сигнализирай за неуместен коментар