Радиация над България е поредната фалшива новина

Смущения в сигнала допълнително внесоха смут

21.04.2020 | 20:33 Редактор: Тодор Петров

Няма радиационна заплаха за България след пожара край Чернобил. Това потвърди премиерът Бойко Борисов по време на брифинга за икономическите мерки в борбата с коронавируса. 

Той обясни, че се е консултирал с експерти от Института по метеорология и хидрология. И допълни, че причина за извънредния брифинг по темата късно снощи са слухове за евентуална опасност, надвиснала над страната ни след пожара.

Не за първи път българите чуват думата "радиация" в извънредно включване по телевизията. Общото и преди, и сега е, че генерал в униформа съобщава новината. През 90-те години на миналия век предаването "Ку-ку" предизвика мощен обществен трус с може би най-голямата провокация от телевизионния екран в историята. Фалшивата новина за авария в АЕЦ "Козлодуй" доведе до масова истерия. 

Предполага се, че сега зрителят е кален заради редовните извънредни брифинги. Но поводът отново е фалшива новина. А по време на излъчването смущения в сигнала допълнително внасят смут. В интернет се появиха и колажи, свързани с техническите проблеми, които наподобяваха звука на гайгеров брояч. По-рано днес от БНТ се извиниха за проблема и съобщиха, че причината била повреден трансмитер на една от камерите.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК