Психолог: Оскотяхме, всички сме виновни за надрусания Кристиан

Спътниците в колата са нахъсвали шофьора, предполага Младен Владимиров

21.04.2020 | 18:05 Редактор: Александра Иванова

Инцидентът с Милен Цветков повдигна много въпроси. От това можела ли е трагедията да бъде предотвратена, до това как можем да спрем войната на пътя и чия е отговорността в подобни ситуации - лична или на цялото общество?

22-годишният Кристиан пътува с двама свои връстници в джип, купен от фирма на майка му. Младият водач управлявал колата след "почерпка" с амфетамини и канабис. Психологът Младен Владимиров очертава контурите на психопрофила на шофьора в колата-убиец и двамата му спътници.

"Младите хора употребяват наркотици. И ние не сме гневни в момента на този, който е продал наркотици на тези светли празници. Ние сме гневни на този, който е убил. На ножа, а не на този, който е държал ножа", обясни психологът.

Според Младен Владимиров факторите, които натискат газта на безразсъдството, не засягат само Кристиан или неговото поколение, а всички нас, чиято отговорност пренебрегваме в масата на просто критичния коментар. 

"Родителите могат да кажат "Аз съм му купил скъпи маратонки, дал съм му пари, задоволил съм му нещата" и емоционално да са тотално неглижирани. Много е вероятно, ако си сам, да не извършиш такова ПТП, защото все пак зрителите те нахъсват, искат да се докажеш", анализира Владимиров.

В колата с Кристиан се возят още Георги Иванов – син на депутата Лъчезар Иванов и Симона Цанкова, която бяга от мястото на инцидента веднага след него. Според очевидци на жестоката катастрофа 22-годишният шофьор не се е опитал да помогне на Милен Цветков, а се е погрижил за ламарините на автомобила си.

"Дали ние не оскотяхме дотолкова, че животът на другите да не ни е толкова важен, а автомобилът да ни е по-важен? Дали си даваме сметка, че автомобилът е отговорност, а не привилегия? И когато си кажем, че хората, които са вътре и вероятно са го нахъсвали, също са отговорни. А не просто сега да бъдат разпитани като очевидци. Когато има нетърпимост и натиск, вероятността да намалим пътните произшествия и пътния травматизъм е много голяма", разясни психологът.

Не е ясно дали спътниците на 22-годишния Кристиан са знаели, че той е употребил наркотици и дали те също са били под въздействието на опиати.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ек
преди 4 години
Аз отказвам да нося солидарна отговорност за простъпките на хора като този 22-годишен мъж. Напротив, искам да видя морално обоснована присъда от държавна институция, която съществува благодарение и на моите данъци. Ако не са в състояние да дадат това - да се махат. Експерти и празнодумни теоретици бол. Трябват ни хора, които да свършат работата. Сигнализирай за неуместен коментар