След Великден се задава пандемия от ПТП-та, прогнозира експерт

Имаме нужда от пътни полицаи и също от промяна на цялостната среда, заяви Емил Марков

20.04.2020 | 21:06 Редактор: Юлия Христова

Извecтният тeлeвизиoнeн вoдeщ Милeн Цвeткoв зaгинa в жecтoкa кaтacтрoфa. Журнaлиcтът e издъхнaл нa път зa бoлницaтa. Бил e c мнoгo тeжки трaвми. Жecтoкoтo произшествие cтaнa на Възкрeceниe Хриcтoвo в cтoлицaтa. Двa aвтoмoбилa - джип и лeкa кoлa, ca ce сблъскали до eдин oт cтoличнитe мoлoвe. Шoфьoрът нa вoзилoтo, ударило килата на Цветков, e бил дрoгирaн.

Когато се случи подобен тежък инцидент, започваме да си говорим за увеличване на наказанията, но основното е да се запитаме при такива случаи има ли двоен стандарт. Това каза за "Денят ON AIR" експертът по пътна безопасност Емил Марков и допълни: "След Великден и извънредното положение вероятно ще имаме драстично увеличение на катастрофите и жертвите на пътя. Може да бъде всеки, независимо кой е и с какво материално положение е". 

Според него евентуално увеличение на наказанията не би довело до ред, тъй като в момента има хаос и редица неразбории. 

"Скандално е, че за година може да направите редица нарушения и след това да продължите да си шофирате легално. Трябва да изработим пътна карта, която да се приеме от НС. Контролът се осъществява от" Пътна полиция". За да се случи дисциплината обаче, имаме нужда от пътни полицаи и също от промяна на цялостната среда", заяви Марков. 

По думите му коронавирусът и ограниченията вероятно ще имат положително влияние заради намалелия трафик в момента, но след това се очаква "пандемия от ПТП-та". 

"Мерките с ограниченията са по-скоро адекватни. Надали водачите на над 50 000 автомобила имат спешна работа, за да излязат извън София по време на празниците", подчерта той за Bulgaria ON AIR. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК