Посрещнахме Великден при строги мерки, службите бяха изнесени извън храмовете

По време на службата имаше специални молитви за избавление от болести

19.04.2020 | 12:55 Редактор: Ивет Арабова

България посрещна Възкресение Христово в условията на пандемия. Празничните богослужения започнаха снощи и продължават и днес. Десетки миряни дойдоха на празничното богослужение днес, те бяха допускани в храм "Св. Неделя" при засилени мерки за сигурност.

Точно в полунощ негово светейшество българският патриарх Неофит възвести Възкресението на Спасителя. Благодатният огън беше донесен с литийно шествие от параклиса в синодалната палата. По време на тържествената служба бяха отправени и специални молитви за избавление от всякакви болести. 

"Макар и днес по божие допущение и ние да преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и да скърбим заедно със всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник, нищо не може да помрачи нашата пасхална радост, защото тя е плод на вярата ни и нанашето общение в светия дух", каза българският патриарх.

Възкресение Христово е най- светлият празник за християните, въпреки че тази година празничните богусложения в цялата страна преминаха под знака на коронавируса. Затова службите бяха изнесени извън храмовете. За разлика от други години пред храм- паметника "Алексъндър Невски" имаше малко хора и се спазваше дистанция. Те пожелаха на всички здраве. 

А в Бургас местната власт постави обозначения със специални стикери на местата, където трябва да застане всеки, който е дошъл на църква. Благодатният огън гореше на специално поставени факли на предпазните огради. За първи път от години насам Великденската служба не беше водена от Сливенския митрополит Йоаникий. 

В Пловдив митрополит Николай оглави Архиерейска света литургия пред катедралния храм "Св. Богородица". Въпреки призивите да се молят от вкъщи пред храма дойде и кметът Здравко Димитров. В полунощ небето над Пловдив беше озарено от 5-минутна заря. А небето над Благоевград засия от светлините на кръста над града.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Господ помага ама в кошара не вкарва...трябва да си помогнем сами, т.е. да спазваме правилата и щ се оправим. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
браво
преди 3 години
Браво на църквата. Хранителните вериги да гледат как се прави.Честит празник, българи! Сигнализирай за неуместен коментар