Оперираха успешно 7-годишното дете, превозено с военен самолет

В момента състоянието му е стабилизирано 

18.04.2020 | 16:50 Редактор: Тодор Петров
Оперираха успешно 7-годишното дете, превозено с военен самолет

Екипи на Военномедицинска академия (ВМА), "Пирогов" и УМБАЛ "Св. Марина", както и на Военновъздушните сили бяха мобилизирани за извършването на животоспасяваща операция на 7-годишното дете, настанено за лечение във варненската болница.

Малкият пациент е опериран и лекуван преди това в Турция заради онкологично заболяване – невробластом на надбъбречната жлеза. Преминал е през химиотерапия. Заради влошено здравословно състояние е приет в УМБАЛ "Св. Марина".

На 15 април тричленен екипаж на самолет "Спартан" извърши транспортиране до морската ни столица на медицински екип в състав: проф. Никола Владов – ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, д-р Радослав Костадинов и доц. Румяна Андонова – началник на Клиника по детска анестезиология и реанимация на "Пирогов".

На 16 април втори екипаж замина с военния самолет, за да транспортира малкия пациент от Варна до София. Реанимационен екип на „Света Марина“ придружаваше детето до реанимацията на "Пирогов".

В момента състоянието му е стабилизирано под грижите на колегите от "Пирогов" и се очаква да бъде екстубирано, каза проф. Владов, цитиран от БГНЕС

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК