Има ли противоречия в новата заповед за затварянето на София?

Юристи и граждани разискват мерките

17.04.2020 | 17:43 Редактор: Наталия Тотева

Заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев изправи юристи и граждани пред нов прочит на ограничителните мерки. За хората на път те се оказаха препятствие. И макар да оставят "вратичка" за работещите, според юриста Николай Димитров, не са достатъчно добре разписани и ясни.

"Един момент, който е пропуснат в тази заповед е, че липсва уредба за автомобилите, които пренасят стока, но не са товарни", каза юристът Николай Димитров. 

Според него не е ясно и за кои населени места около София важат ограниченията.

"Дали се прилага само за територията на град София самата наредба, или за така наречената област "София – град", уточни още той.

За нарушения на Конституцията обаче не може да се говори, категоричен е съдията Благовест Кунев. Тъй като заповедта на здравния министър е в следствие на приетия Закон за извънредното положение от Народното събрание. 

"Предпоставките то да бъде ограничено са - наличие първо на закон, който да предвижда ограничението, легитимна цел – в случая е опазване на народното здраве и трето – трябва да има пропорционалност. Това е изискването за съответствие между постигането на легитимната цел и използваната принуда", коментира конституционният съдия Благовест Кунев.

Извънредното положение е в сила до 13 май, а ограниченията за столицата - до второ нареждане. 

Вижте още в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК